Iedere winter het zelfde probleem. De verwarming gaat weer aan. Voor ons plantenliefhebbers gaat daarom de jaarlijkse strijd met luchtvochtigheid weer beginnen.

Ons huis is echt een probleem huis is op dit gebied. ’s Winters is de luchtvochtigheid (wanneer we er niets aan doen) zo vreselijk laag dat ik er letterlijk ziek van word. Daarnaast kan ik me niet meer vrij door het huis bewegen omdat alles wat ik aanraak statische elektriciteit afgeeft en niet zomaar een tikje, nee, flinke klappen die veel licht geven en enorm zeer doen en natuurlijk is er met mijn haar niets te beginnen, het moet de hele winter op een staart omdat het anders steeds rond mijn gezicht geplakt zit. VRESELIJK!!

Omdat dit voor mij dus echt een niet te onderschatten probleem is heb ik mij verdiept in het gegeven “luchtvochtigheid in huis”. 
Ik heb er al heel wat succes mee geboekt en ik wil mijn bevindingen graag met jullie delen en wanneer jullie nog tips en tricks hebben om aan te vullen…GRAAG.

Om een paar cijfers en feitjes te noemen:
• In een gezonde leefomgeving (voor mensen) ligt de LV tussen de 40 en 60%
• In de beginsituatie was de LV hier in huis gemiddeld 25-30%
• In de huidige situatie is de gemiddelde LV inmiddels 60%
• ’s Nachts is de LV hoger dan overdag
• Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht
• Op verschillende plaatsen in de zelfde ruimte kan de LV behoorlijk verschillen

Ik zal beginnen met de meest voor de hand liggende dingetjes die de meesten waarschijnlijk al toepassen. (De luchtbevochtiger staat er niet bij omdat ik daar niet aan wil zolang ik het nog op natuurlijke wijze voor elkaar kan krijgen.)

• Hang waterreservoirtjes aan de verwarming. Deze zijn voor een paar euro verkrijgbaar in veel winkels, van hele eenvoudige, tot schitterende design creaties.
• Zet (daar waar je nog ruimte hebt) potjes, vaasjes of schaaltjes met water op de vensterbank. Zo kan je bijvoorbeeld je bloempotten op een schaaltje water zetten. Gesloten sierpotten kunnen gewoon in het water staan, maar denk erom dat open bloempotten op een laagje grint o.i.d. moeten staan omdat je anders je plantje verzuipt. Het voordeel van deze methode is dat je de LV rondom je plant hiermee verhoogd tot soms wel 80-90%. Let op dat je dit niet doet bij de cactus en/of vetplantjes, maar je orchideeën bijvoorbeeld zullen je zeer dankbaar zijn.
• Was drogen in huis
• Regelmatig luchten (ook op koude dagen)
• Op hele koude dagen (stevige vorst) zal de verwarming harder branden waardoor de LV met een klap zal dalen: Hang op deze dagen vochtige (hand)doeken over de radiator en hou deze dan ook vochtig.
• Benevel je planten dagelijks met lauwwarm water, ik heb altijd een gevulde sproeier staan zodat het water altijd op kamertemperatuur is en dit is dan natuurlijk dezelfde temperatuur die de plantjes hebben. Omdat ik naast orchideeën ook gek ben op Nepenthes, welke echt een hele hoge LV vragen om in leven te blijven, nevel ik deze knapperds soms wel 4x per dag, maar in ieder geval iedere ochtend voordat het licht is en zodra het ’s avonds donker wordt nog eens. (Ik neem overigens aan dat we allemaal wel weten dat je er op moet letten bloemen niet mee te sproeien omdat ze anders gaan smetten). Ik gebruik zelf altijd regenwater voor mijn plantjes, voor het nevelen heeft dit als voordeel dat zich geen witte waas afzet op de bladeren, maar gedestilleerd of gedemineraliseerd water (te koop in veel supermarkten en bouwmarkten) werkt ook uiteraard. Ook wanneer je je plantjes kraanwater geeft is het toch zinvol het sproeien met ander water te doen. 
• Wanneer je een aquarium in huis hebt zal de LV in die ruimte ook hoger zijn, vooral bij een tropisch aquarium. Zet zo nu en dan de deksel even open om meer verdamping de kamer in te laten (niet te vaak en te lang natuurlijk) als extraatje. 
• Douche met de badkamer deur open, dit geeft de LV een lekkere tijdelijke boost.

Wat minder voor de hand liggend, maar een door mij uitgebreid geteste methode, is het gebruik van planten!!!! Dit is een biologische verhaal, maar om echt te begrijpen hoe het werkt ga ik het toch beknopt vertellen.

Planten zijn kleine groene fabriekjes, welke als enige organisme zelf zijn voeding kan maken. Zij doen dit m.b.v. fotosynthese. In het kort gezegd zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof m.b.v. (zon)licht. Daarnaast maken zij koolhydraten aan in de vorm van glucose (maar dat is niet zo interessant m.b.t. de LV) Indien je hier meer details over wilt weten kijk dan eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotosynthese , het is een te lang en ingewikkeld verhaal om hier helemaal in detail te beschrijven.

Planten ‘ademen’ de koolstofdioxide in en ‘ademen’ zuurstof uit. Bij het uitademen komt ook vocht mee en dat helpt dus om de luchtvochtigheid op een natuurlijke wijze te verhogen. Alle planten doen dit, maar zoals bij alles geldt ook in de plantenwereld dat sommigen het net even iets beter kunnen dan anderen. Voor het verhogen van de LV is het dus belangrijk dat je de juiste planten kiest.

Er zijn 5 planten die echte “waterspuwers” zijn. Als extraatje zijn ze nog decoratief ook en verkrijgbaar in verschillende maten waardoor je er altijd wel een plekje voor kan vinden.

In willekeurige volgorde:
1. Areca Palm of Goudpalm – Areca Dypsis Lutenscens
2. Krulvaren – Nephrolepis (mijn persoonlijke favoriet)
3. Lepelplant – Spathiphyllum
4. Aglaonema 
5. Graslelie – Chlorophytum

Zet deze planten waar mogelijk tussen de planten die om hoge LV vragen, zij zullen je weer dankbaar zijn !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *